It is currently 12. Jul 2020. 06:08Reply to topic  [ 10 posts ] 
3315 - Olivia's house (Friends) 
Author Message
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 18. Jul 2011. 20:38
Posts: 763
Post 3315 - Olivia's house (Friends)
Olivia's house, 3315
Broj kockica: 695
Broj minifigura: 3

Moje zlatno doba Lego kocki vezano je uz setove Paradise te prve Belville setove, a i neprijepornu činjenicu da sam cura :D pa me tema Friends ispočetka ugodno iznenadila. Čim sam vidjela setove, nakon Olivia's Tree House (3065) i razočaranja s njim, ovo je bio idući set koji sam jako željela. „Kućice“ su moja omiljena tema svih setova, od Creatora na dalje, pa niti ovo nije bila iznimka. Ono što me definitivno obeshrabrilo je cijena seta sve dok ga nisam vidjela u Konzumu i iskoristila sniženje od 30%.

Za početak, set je u prilično velikoj i prilično ispunjenoj ljubičastoj kutiji koja na prvi pogled odbija većinu muških fanova Lego kocki i dobar dio AFOLa :D

Image

Figurice

U setu su figurice Olivije i njenih roditelja. Imaju kućnog ljubimca – mačku.
Mislim da je ovo prvi set sa muškom Friends figurom. Ako vam se nisu sviđale ove figurice do sada, zbog ove figurice nećete promijeniti mišljenje.

Image

Kuća

Image

Ovako izgleda složena kuća. Pristojne je veličine. Slaže se slično kao modular setovi, odvojeno dva dijela spojena pinovima. Jednako tako se mogu rastavljati i katovi. Dvorište se odvaja pri svakom pomicanju jer kuća nema jedinstveni baseplate. Na mojoj fotografiji kuće fali velika većina naljepnica, koje su mi bile previše roze i sjajne da bih ih se uopće potrudila lijepiti na veći dio kockica.
Postoje još dvije varijante slaganja kuće, no nakon ove nisam više slagala druge dvije.

Image

Ovo je kuća sa stražnje strane, podijeljena na pet dijelova: kuhinju i dnevni boravak u prizemlju, spavaću sobu i kupaonicu na katu te krovnu terasu. Pa počnimo redom…

Kuhinja

Image

U najmanju ruku je neobično da se u kuću ulazi između frižidera i miksera, no eto, tako je to kod Olivijinih. Kuhinja je lijepe zeleno – bijele boje. Najveći prigovor kuhinji je korištenje neobično visokih čunjastih stolaca na kojima su figure nestabilne. Ne vidim potrebu za takvim rješenjem s obzirom na to da Lego ima već uobičajeni oblik stolaca koji bi se ovdje mogli dobro uklopiti.
Moj najdraži dio kuhinje definitivno je zeleno-bijeli hladnjak. Na njemu su posudice za sol i papar, sa strane su police, a u njemu samo jedno mlijeko, kakvo se nalazi i u Olivia's tree house setu.

Image

Jako mi se sviđa crni blender koji se nalazi pored vrata. Vrlo jednostavno i efektno napravljen. Sudoper je toliki da figura može sjesti u njega. Štednjak je poštanski sandučić sa prozirnim prednjim dijelom. Jedini prigovor na njega je njegov gornji dio, koji pomalo izgleda kao da je nekome zagorio kompletan ručak. Ako bolje pogledate unutra, vidjet ćete da Friends pećnice, kao i naše – dolaze sa limom (ili protvanom, kako god) odgovarajućih dimenzija, čime dolazimo do gomile plavog posuđa. U kuhinjskom inventaru su: mikser, tavica, lim, modlice za cupcakes, zdjela za miksanje, tanjuri, noževi i vilice. Eto, the end is near. Lego je u svoj setove stavio beštek. :D

Image

Dnevni boravak

Image

U dnevni boravak ulazi se preskakanjem naslonjača :D
U njemu je naslonjač, pretpostavljam dvosjed, klub stolić i televizor sa flat screenom. Televizor i naslonjač se okreću. Namještaj je prilično lijep, možda mrvicu prevelik.

Kupaonica

Image

Kupaonica je dio kuće od kojeg sam imala najveća očekivanja.
Krenimo od početka: u kutu kupaonice je tuš kabina, kojoj sam se najviše veselila. Konačno da i ja dobijem ove plave prozirne dijelove za garažna vrata, koji su mi se tu činili tako dobro upotrijebljeni. Nažalost, da bi se kabina dobro zatvarala, trebala bi barem s jedne strane biti po tri dijela a ne samo po dva. Jednako tako, kockice na koje su pričvršćeni ti dijelovi nisu u odgovarajućoj boji s obzirom na vanjski dio kuće, no na to ću se još vratiti. Jako me zanimalo kako je složena kada u tuš kabini, a ispalo je da je riješena vrlo jednostavno – kao rupa u podu s pločicama.

Image

U produžetku kupaonice se nalazi wc, umivaonik te element s ladicama i zrcalom iznad. Umivaonik malo normalnijih dimenzija nego u kuhinji i sve zajedno je ok.
Na podu kupaonice su bijele i plave pločice.

Spavaća soba

Image

Koliko sam shvatila, spavaća soba bi trebala biti Olivijina, pri čemu pretpostavljam da roditelji spavaju na kauču u dnevnom boravku. U nju se ulazi iz kupaone kroz vrata (lijevo) koja imaju samo okvir, što se čini malo smiješnom štednjom na kockicama.
U sobi su krevet, noćni ormarić, komoda za uljepšavanje i tabure.
Na stvarno lijepo napravljenom krevetu stoji torbica za koju je pomalo nevjerojatno da je iz Lego seta. Noćni ormarić je napravljen od dva okvira za prozore sa polukružnim vrhom tako da u njega stane knjižica. Na njemu je noćna svjetiljka.
Pored kreveta je bijelo-žuta komoda, sa ogledalom, četkom za kosu i bočicama parfema. Pokraj je jednostavan bijelo-žuti tabure.

Image

U spavaćoj sobi je moj omiljeni vanjski dio kuće: dva velika „staklena“ prozora sa balkonskom ogradom s vanjske strane.

Image

Krovna terasa

Na krovnoj terasi je ležaljka koja se može okretati, suncobran i tegla s cvijećem. Jako mi se svidio suncobran. Prilično je velik i lijepo napravljen. Terasa je okružena niskom ogradicom.

Image

Dvorište

Image

Pokraj ulaza u kuću je mali vrt u kojem rastu mrkve. S druge strane stazice je poštanski sandučić i mali vrt sa cvijećem. U ovom setu je kosilica za travu gotovo identična onoj u Apple Tree House (5891).

Image

S druge strane u dvorištu je roštilj, a ispred njega stol sa kobasicama za roštilj, senfom (?) i sladoledom.

Image

Pored kuće je ljuljačka. Izgleda prilično glomazno, a figurice dosta lako padaju s nje.

Image

Vanjski izgled kuće

Ono na što nas je Lego kroz godine naviknuo je da, bez obzira na logičnost ili nelogičnost onog iza fasade, sve su kuće uvijek – lijepe i uglavnom dosljedne: od Poolside Paradise, preko različitih Belville kuća i palača pa do realističnih Creatorovih kuća.
Iako Olivijina kuća izgleda lijepo na prvi pogled, ako se pogleda malo bolje, vidljivi su mnogi nedostaci, od kojih je meni najveći bočni izgled kuće. Zelena se traka naglo prekida, čak niti ne na istom mjestu na oba kata. Na prednjoj fasadi, ispod prve ogradice od ugla je i bijela kockica koja prekida zelenu traku. To je već spomenuta kockica koja pridržava vrata od tuš kabine u kupaonici. S druge strane se roza traka nespretno pokušava produljiti do ljuljačke.

Image

Sviđaju mi se prozori na kući, sa dodanim bijelim i zelenim stupovima sa strane. Više bi mi se svidjelo jedino da su krovići nad njima u jednoj boji. Sa svake strane prozora su naljepnice sa biljkama i leptirima. Iznad vrata dvije boje imaju smisla, pored njih su dvije svjetiljke i cijeli ulaz u kuću je jako lijep.

Image

Jedna od lošijih stvari je i dimnjak. Vrlo bazičan, izgleda kao da je na brzinu naknadno dodan.

Image

I da ponovo spomenem najljepši vanjski dio, stakleni prozori na spavaćoj sobi sa ogradicama ispred. Slika je kod opisa spavaće sobe.

Kockice i gradnja

Moja je misao vodilja za kupnju ove kuće bila da ću u najgorem slučaju završiti sa gomilom tan kockica. Na žalost, to nije tako ispalo. Većina zidova kuće gdje bi stvarno bila gomila tan kockica riješena je panelima koji su s unutrašnje strane šuplji i time definitivno ne pridonose lijepom izgledu kuće.

Image

Set sadrži hrpu kockica u novim bojama, no istovremeno i dosta bijelih te puno plateova. Obični bijeli prozori i vrata također će se dobro uklopiti u većinu zbirki. Iako volim ovako klasično građene krovove, intenzivno ružičaste kockice mislim da se neće lako uklopiti u ostatak kockica koje imam.
Za kolekcionare Lego posuđa će se naći mnogo toga.
Sve u svemu, što se kockica tiče, ništa revolucionarno niti imam dojam da će ovaj set jako obogatiti ičiju zbirku i raznolikost kockica.
Gradnja je laka, bez nekih posebno zanimljivih tehnika. Upute je lako pratiti i cijela kuća je prilično brzo gotova.

Sve u svemu…

Ne mogu reći da sam imala golema očekivanja od ovog seta, no sve zajedno me ipak razočaralo. Iako na kutiji jasno piše da je za dobnu skupinu 6 - 12 godina, nisam sigurna koliko bi zadovoljio nekoga iz gornjeg dijela skupine. Prilično sam sigurna i da bi malo afol-a bilo zadovoljno ovim setom.
Nakon svega što je Lego radio za djevojčice, Friends tema mi se čini vrlo površna u smislu dizajna setova: puno (pre)šarenih kockica, (pre)šarenog namještaja, bez puno logike pa čak i bez nekog posebno lijepog izgleda. Olivia's house tipičan je set iz te teme.
Mislim da će sa ovim setom biti sretne manje djevojčice jer iako bez nekih stvari koje su nama odrasilijima logične, mislim da pruža puno mogućnosti za igru: od već treći put spomenutog posuđa (za koje mislim da će se većina lako izgubiti), vrta ispred kuće, jako puno cvijeća i bubamara, ljuljačke, osnovnog namještaja obiteljske kuće...

I na kraju, naravno, ponovo isprika zbog slika, bit će bolje kad kupim bolji mobitel :D

_________________
http://brickset.com/sets/ownedby-Star2705


19. Jan 2013. 19:07
Profile
User avatar

Joined: 28. Jan 2011. 16:16
Posts: 2220
Location: Fiume
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
Hvala za recenziju. Set mi i nije pre loš, ima zanimljivih stvarčica. Ono što je stvarno treš je ta tema, koja pokušava od cura raditi...bolje da ne kažem.

Ja da imam curicu, poklonio bi joj pirate :LEGO16:

I za kraj, nećeš boljim mobitelom dobiti bolje slike.

Treba ti svijetlost i neki pristojan aparatić, kada već mariš za fotografije.

btw. slike ti nisu uopće loše. imaš oštrinu, uspijela si se približiti fino kockama, jedino ti je fotografija puna šuma, tj zrnata.

to je zato jer ti aparat zbog pomankanja svijetlosti diže ISO.


19. Jan 2013. 19:39
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 06. Mar 2011. 01:11
Posts: 6736
Location: Zagreb
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
super recenzija, čestitam!
nisam don sada detaljnije bio upoznat s Friendsima, ali ovaj set je pun pogodak za cure. pun detalja i sitnih djelova (telefon na krevetu!), igrivost maksimalna i zagarantirana! prava "doll house".

ja nemam zamjerke na slike, nije loše kao što misliš ;)

hvala!! :D

_________________
Image
KOCKICE NA FACEBOOKu!
"Information is not knowledge... Music is the best"
http://brickset.com/sets/ownedby-Deni


19. Jan 2013. 20:09
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 18. Jul 2011. 20:38
Posts: 763
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
Hvala za pohvale, malo sam previše u kockicama za fotoapartat kad pišem o nečem, ovo mi je spontanije :D
Ono nije telefon na krevetu, to je ni 5 ni 6 - torbica :LEGO16:

@Vid, i meni smeta ta nova filozofija po kojem su djevojčice postale kokoši kojima samo treba beštek i roze kockice. :(

_________________
http://brickset.com/sets/ownedby-Star2705


19. Jan 2013. 22:25
Profile
User avatar

Joined: 24. Jun 2012. 23:14
Posts: 2996
Location: Zagreb
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
zanimljiva i dobra recenzija..
nije da me zanimaju takvi setovi ali volim vidjet sta se opcenito nudi na trzistu :LEGO04:
sasvim pristojne fotke .ne opterecuj se time

_________________
moji setovi
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=gogzzzz
flickr
http://www.flickr.com/photos/110394853@N07/

translegija : str.3 , 11, 19 , 28


19. Jan 2013. 23:03
Profile
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2726
Location: Zagreb
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
Svaka čast, odlična recenzija.

Impresioniram sam, među ostalim, činjenicom da sam do prije otprilike mjesec dana mislio da nitko živ nije kupovao Paradise i Belivile, a sad sam u kratkom roku u nekom svom okruženju već otkrio dva takva neobična svata. To jest - dvije svatice. :LEGO05:

Moje je mišljenje originalno bilo slično kao u kolega, tj. išlo je za tim da je taj curičasti treš kao filozofija općenito odbojan, ali vlastito iskustvo govori mi da je rozost, barbičastost i princezastost teško kontolirati. Jer dođete do toga da je prvi kriterij "je li rozo?", a tek onda koja je i kakva igračka. (Čak i ako se dobro držite prvih par rođendana, stvari padaju u vodu kad se pojača faktor socijalizacije, tj. uključivanja u društvo u vrtiću ili parku...). Utoliko mislim da je dobro da je LEGO u ponudu uvrstio nešto ovakvo (iako bih radije da su ostali na nekoj varijanti klasičnih minifigsa, a ne radili ova frendo-čuda), vodeći računa o tome da ako nema rozih LEGO frendica, pozornost ne privlače LEGO pirati nego nekakvi Minisi, Polly Pocket ili PopPixie... Bio bih, jasno, sretniji da Olivia u svojoj sobi ima nekakav radni stol sa slikovnicama, crtančicama i bojicama nego ogledalo i pudrijeru, ali to se lako riješi jednom prilagodbom u slaganju uz prigodni govor dok tata ili mama "pomažu"... khm, razumijete me, je li? :LEGO22:

Slažem se s ocjenom da curice 7+ traže nešto više, a donja granica za ovu kuću komotno se može spustiti i na 4+. Općenito, odlično si predočila prednosti i mane seta... hvala! Za početak, nisam ni znao da postoji. Ima ga u domaćim dućanima? Pošto?

Razočaranje sivim panelima posve razumijem... ja sam ga doživio s bijelima u setu 231.

Zašto ti je Tree House bio razočaranje? Mislim da je baš igriv (ne meni osobno, shvaćate...), a ima i zanimljivih iskoristljivih dijelova.

Eh da, slažem se da su fotke skroz u redu. Sve se vidi što treba i nemaju ništa viška.


20. Jan 2013. 00:32
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 14. Jun 2009. 13:53
Posts: 255
Location: Zagreb
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
(kako sam znao da će većina biti paneli u zidovima)

Super recenzija korektnog seta, ali ne mogu je staviti u istu rečenicu sa tan house čiji sam ponosni vlasnik :LEGO10:

_________________
Vivat Croatia
odkad jesam, nikad valj'o nisam
živio old-school


20. Jan 2013. 00:42
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 18. Jul 2011. 20:38
Posts: 763
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
Konkretno, set je bio dostupan prije Božića u Konzumu Zaprešić, po 600 kn. Mislim da sam ga vidjela u neko doba prije Božića u Mülleru u Westgate, a čini mi se da ga ima sada i u Plodinama Zaprešić, ali nemojte me držati za riječ.

Tree house mi je bio razočaranje zbog osnovnog nedostatka "treea". Odnosno, drvo je toliko žalosno ako se bolje pogleda da to uopće nije tree house. Broj kockica u Friends setovima se prepolovi kad se oduzmu tanjurići i bubamare. U tom setu se i od te polovice četvrtina potrošila na vrlo nezgrapnu kućicu za pticu i nekakav jastučić za mačku... I na kraju... ljubičasto-roza kućica na drvetu?!
Nekako, koliko god da sam odrasla, imam osjećaj da intenzivno šarenilo slikica Friends setova odvlači pažnju sa činjenične kvalitete seta sve dok ne iskeširam za njega, ne složim ga i budem razočarana. To ne mogu reći za manje setove iz teme koji su mi super.

Sve je to ok oko rozastih dijelova i pritiska okoline, no npr. Paradisa setovi nisu svi bili primarno rozasti, šareni i pastelasti. Bili su rozasti, ali su se neki mogli i progurati u neku uniseks varijantu. Belville je već bio rozastiji i šljokičastiji, no bez obzira koliko se nekome sviđao ili nesviđao kič, mislim da su objektivno lijepi, posebno za svoju ciljanu skupinu. Ljepota Friends setova je vrlo diskutabilna kad se bolje pogledaju.

Tan house? 4954?

_________________
http://brickset.com/sets/ownedby-Star2705


20. Jan 2013. 02:38
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 14. Jun 2009. 13:53
Posts: 255
Location: Zagreb
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
Na moju žalost, 4954 je izašao za vrijeme mog dark agesa, pred sam kraj. Tan house koji ja posjedujem je 6754. Inače, paradisu ne smatram ženskom temom uopće, imam dva seta, žao mi je što ih nemam više :LEGO01:

_________________
Vivat Croatia
odkad jesam, nikad valj'o nisam
živio old-school


20. Jan 2013. 18:53
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 22. Feb 2009. 17:15
Posts: 353
Post Re: Recenzija: 3315 Olivia's house
Super recenzija,

Ja osobno imam vrlo pozitivno mišljenje o Friends setovima, jer konačno svojoj 4 godišnjoj kćeri ne moram kupovati samo plišance ili plastične lutke

Imamo većinu 2012 Friends setova, tako i ovaj sa kojim se moja mala vrlo često igra, također kupljen u konzumu na sniženju.

Što se tiće "rozila" ovi setovi imaju puno zgodnih djelova u neuobičajenim bojama (tirkizno plava, lime zelena, ljubičasta i naravno razne roze), Belleville je po tom pitanju bio puno gori, Paradisa je za mene nešto puno bolje :)

U svakom slučaju gledajući svoju kćer ovaj set je jako igriv, što je njima najvažnije, AFOLima malo manje:)

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=Kruu

Prodajem Collectible minifigs --> http://www.kockice.org/forum/viewtopic.php?f=24&t=4297


20. Jan 2013. 20:41
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.