It is currently 18. Apr 2024. 11:14



Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next
6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion 
Author Message
User avatar

Joined: 12. Oct 2011. 23:26
Posts: 436
Post 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
Pozdrav

Prvo da kažem, nisam bio siguran dali da staviom ovo u dio sa recenzijama, jer recenzije imaju svoja prvila, i nisam bio siguran da li bi se ovakva recenzija tamo uklapala. Uglavnom, ako moderatori smatraju da ovo ne spada u recenzije, neka premjeste, bit će mi drago da smjeste tamo kamo spada. Ovo mi je prvi review (ili nešto kao review, ovisi kako želite to klasificirati), i nadam se da će vam se svidjeti.

O čemu se ovdje radi?

Već dulje vrijeme imam ideju o recenziji u kojoj uspoređujem dva LEGO svemirska broda. Odabrao sam da će to biti setovi "6897 Rebel Hunter" (zvati ću ga hunter), te "6939 Saucer Centurion" (zvati ću ga centurion). Prvo pitanje koje bi bilo logično postaviti je, zašto baš ta dva, hunter i centurion. Setovi nisu iste veličine niti su iz iste godine. Hunter pripada temi Space Police II, a Centurion spada u Spyrius. Rebel hunter je originalno izašo 1992. te ima 146 dijelova, dok je saucer centurion iz 1994. i ima 222 dijela. Razlog zašto sam odabrao ta dva je taj da su se oba nalazila u LEGO katalogu 1994. godine (meni osobno najdraži katalog), te su to bila dva seta nad kojima sam slinio. Uz to, složeni su površinski od prilike iste veličine, pa i nije neka drama u razlici kockica.

Želim opisati navedene setove onako kako ja o njima razmišljam dok ih slažem, proučavam i igram se s njima. Slike koje sam stavio sam ja slikao, i nastojao sam uz ono što želim pokazati na slici napraviti i dobru sliku. Nadam se da sam u tome uspio. Uostalom, pogledajte, procjenite, komentirajte i sve ostalo.

Kockice:

Kao što sam rekao, hunetr ima 146 dijelova (na slici nešto manje jer fale rezervni):
Image

Dok centurion ima 222 (također nešto manje na slici jer fale rezervni):
Image

Kod huntera, zanimljive su transparetne tamno zelene kockice. Ako se ne varam (moguće da se varam), transparentne zelene šajbe i viziri bili su prisutni su samo u space police II setovima. Lijep dodatak je konzola za upravljanje brodom koja ima print sa tamno zelenim gridom, što vrlo liči na sliku sa kutije i instrukcija samog seta. Tileovi sa strelicama, su isto donekle zanimljivi, ali nisam fan njihovih funkcija na samim setovima.

Centurion ima dosta više kockica, no meni osobno manje zanimljivih, ipak je to djelomično i stvar ukusa. No svakako mislim da treba istaknuti dugačku crvenu kockicu (blizu sredine slike) sa 15 studova i crnu koja je lijevo od nje, koje se spajaju i čine nekakvu hvataljku (za mene će to biti EMP harpun :mrgreen: ).

Score:
Hunter + (zanimljivije kockice)
Centurion + (više kockica)
Hunter - Centurion 1-1


Minifigurice:

[Hunter]
Image
Image

[Centurion]
Image
Image

[Hunter]
Svatko tko je imao ili vidio space setove iz kasnih 80-ih te ranih 90-ih godina, zna o kakvim je figuricama riječ. Više manje svaki set iz Space Police II (Space Police I nije ništa bolji) teme ima iste figurice, običan space police oficir, i blacktron zločinac. Jedina je razlika bio space police chief koji je imao različitu jaknu, i naramenice. No ipak da ih ukratko analiziram.

Space police oficir ima crnu kacigu sa tamnozelenim vizirom, koji mi se posebno sviđa iako je standardan za sve policajce iz space police II setova. Ispod kacige nalazi se glava koji nije samo smješak, stoga je to plus s obzirom na setove iz prethodnih razdoblja. Ima zeleno bijelu jaknu na kojoj piše space police, i ima nacrtan walkie-talkie, crne rukavice, te zelene hlače sa bijelim... remenom. Kao opremu ima bijeli megafon i crne boce kisikm. Dodatno moram primijetiti da naspram ostalih figurica iz èak i ranijih
razdoblja, printing na torsu space police oficira izgleda dosta loše.
Image
Image

Eh da. Neustrašivi blacktron, te pritom uvijek nasmiješen. Blacktron minifigurica je standardnog Blacktron II designa. Crna kaciga sa trans neon green vizirom, nasmiješeno lice, bijela majica sa blacktron simbolom na sredini te crnim rukavima i rukavicama, i bijele hlače sa crnim... remenom. Iako sam fan blacktrona, thnički figurice zaista nisu ništa posebno.
Image
Image

[Centurion]
Za razliku od Huntera, ovdje obje figurice pripadaju istom "klanu". Obje figurice pripadaju Spyrius-ima. Prema kratkim natpisima iz lego kataloga, Spyrius je planet špijuna. Broj različitih figurica u kompletnoj temi nije puno veći nego kod space police-a. Tri su različite figurice, spyrius pilot, spyrius droid, i spyrius chief. Ako kao sastavni dio space police II teme uzmemo i blacktron zatvorenike, broj različitih figurica je zapravo isti. No dobro.

Spyrius pilot je klasični spyrius pilot kakv se može pronaći u večini spyrius setova. Crvena kaciga sa trans neon green vizirom. Ispod se nalazi glava sa smeđom kosom i plavim povezom oko glave. Toroso je plavi sa crnim i srebrenim detaljima, crnim rukavima i crvenim rukavicama. Torso mi zapravo izgleda kao plavi stormtrooper armor. Mislim nije baš isto, ali printing izgleda kao imitacija muskulature, a kako je radnja ipak u svemiru, sumnjam da spyriusi nose plave uske majice... ili tako nešto, stoga sam zakljčèio da je to plavi armor sličan stormtrooper armoru. Tu su još i crne hlače sa crvenim... remenom (ok, nazivam to remen, jer ne znam kako da drukčije nazovem :)). Od opreme spyrius pilot dolazi sa space blasterom, kao što je pokazano na gornjim slikama.
Image
Image

Spyrius droid je uvjerljivo najljepša figura od sve četiri. Ok, najljepša je možda stvar osobnog uskusa, no pojasnit ću. Droid je jedina figra koja odskače od ostalih. Droid ima prozirnu kacigu ispod koje se nalazi crna glava sa uvjerljivo najviše detalja koji imitiraju nekakve žice i električne spojeve. Na torsu ima print exoskeletona u kombinaciji boja srebreno, crveno, crno. Ima crne rukave i crvene rukavice, odnosno u ovom slučaju vjerojatno metalne šake ili nešto (što droid već ima, hvataljke??). Droid je jedini od četiri figurice koji ima print na nogama, koji također imitira droidov exoskeleton. Ova figura jednostavno djeluje najskladnije od svih, djeluje kao da ima sve što joj treba i ništa više, ostavi neki poseban dojam. S druge strane, možda sam to samo ja :). Imaju dvije stvari vezane uz droida koje smatram zanimljivima. Prva je da je to prva prava droid minifigura (po mojem dosadašnjem saznanju), a druga da droid ima svojeg dvojnika u bijeloj boji koji se nalazio u explorian setovima.
Image
Image

Busted!
Image

Kad ti se zaderem u blaster, nema ti pomoći!
Image

Zločinački podhvati
Image

Kad rade skupa onda su dream team :LEGO03:
Image

Score:
Hunter / (nema bodova :LEGO09: )
Centurion + (bolji dizajn i izvedba figurica, droid je prevagnuo)
Hunter - Centurion 1-2


Svemirski brodovi:
Image


[Centurion]
Image
Centurion ima dizajn letećeg tanjura. Iako malo odskače od standardnog letećeg tanjura, i delje je leteći tanjur. Dvostruki kokpit je fora detalj i osim što je fora sam po sebi ima zapravo funkcionalnu upotrebljivost. Naime centurion se odvaja povlečenjem u smjeru žutih strelica. Kada se brod odvoji van ispada droid sa svojim roverom koji je ujedno i sastavni dio kokpita (dok je u brodu naravno). Bilo bi ne praktično da svaki puta kada pilot ispušta rover na površinu planeta kometa ili nečeg trećeg, da mora isponova navlačiti vizir i raditi kompresiju/dekompresiju svoje kabine svoje kabine. Iako, da bi to u potpunosti bilo točno trebala bi se postaviti pregrada na donjem dijelu kokpita između droida i pilota, no zanemariti ću to ovog trena i praviti se da ta rupa ne postoji :LEGO04: . Rover za izbacivanje je ono što ovaj set čini super igrivim. Koliko puta sam preljetao kauč izbacijući rover još u letu na površinu da istraži sve nečistoće i mrvice koje se na njemu nalaze... ok to bi bilo dosta :LEGO24: .
Image
Image


[Hunter]
Image
Rebel Hunter nema klasičan izgled svemirskog broda. Odnosno to ovisi o tome što podrazumjevate pod klasičan, no obizorm da se radi o jednosjedu, za mene bi klašičan značilo nešto u stilu Star Wars x-wing :D ili kao u slučaju centuriona, leteći tanjur. No upravo to što odskače dizajnom mu daje posebnu čar. U kontekstu čudnih rupa hunter je još i bolji od centuriona. Na samom karaju kabine, na dnu, postoji rupa koja je totalno nelogična, vodi iz kabine u svemir. Uopće ne postoji potroba za njenim postojanjem, lagano se mogla zapuniti nekom kockicom. Valjda su dizajneri bili ograničeni brojem kockica ili nešto, jer ne vidim drugog smisla. To bi u smislu funkcionalnosti značilo da pilot mora stalno voziti s vizirom, a u tom slučaju ideja zatvorene kabine i nema previše smisla. No kao i u slučaju centuriona zanemariti ću da ta rupa postoji i praviti se da pilot može nesmetano skinuti kacigu u kokpitu. U sredini broda nalazi se zatvor koji se može izvaditi i izmjenjivati s drugim space police II setovima. Ideja izmjenjivih zatvora je još iz space police I teme, a nastavila se i u space police III. Kad već spominjem Space police I, htio bih reći da mi je zatvor u toj temi definitivno bio bolji s obzirom na dostupne kockice, procjenite sami. Kada se zatvor izbaci brod se može skupiti u manji brod, no to sam zaboravio slikati :( možda dodam sliku kasnije.
Image
Image

Treba ga malo prodrmati da ga naučimo pameti
Image

Ovako se mijenja guma, jedan radi, trojica gledaju
Image

Kad stvari izmaknu kontroli...
Image

... onda to ovako završi
Image

Spyrius team u tajnoj misiji...
Image

... not aware it is beeing hunted by the rebel hunter...
Image

... ali situacija se okreće ...
Image

... ali ne za dugo
Image

Score:
Hunter + (inovativniji i zanimljiviji dizajn broda)
Centurion + (rover na izbacivanje je uvjerljivo bolji dodatak setu nego zatvor, čak ni sklapanje broda mi nije dovoljno da to nadmaši)
Hunter - Centurion 2-3


A sad najzanimljiviji dio, naoružanja pogon i slično :). Prvi pogled na oba broda otkriva da je centurion bolje opremljen. Jednostavno ima više stvari. Ima antene, pucaljke, više thrustera, hvataljku... No, iako je brod bolje opremljen (količinski) i samim prebrojavanjem thrustera, dalo bi se zaključiti i brži, to možda ipak nije tako. Elaborirati ću. Kako ja volim stvari postaviti u kontekst, tako ću se ponovo referencirati na LEGO katalog iz 1994. u kojem jasno piše da space police ima najbrže i najnaprednije brodove u galaksiji (ili legolaksiji, kako hoćete :)).

But, there is always a but. Moram tu informaciju detaljno obraditi. Ta informacija vjerojatno ne bi bila istinita ako bi uspoređivali tadašnje lego brodove sa sadašnjima, vrlo vjerojatno sada više ne vriejdi, ali kako su oba broda iz istoga razdoblja, odnosno bili su dostupni u istom razdoblju, na ova konkretna dva možemo primijeniti.

Image
Image

Najbrži, da, možemo reći da space police imaju naprednije motore, FTL ili nešto i da su brži. Najnapredinije, možda, Galactic Mediator je vrlo vjerojatno napredniji od bilo kojeg broda iz tog razdoblja. Ali pogledom na opremu, hunter jednostavno ne može biti napredniji od centuriona. Brži da, kao što sam opisao gore, ok možda napredniji radar ili nešto, ali za oružja i štitovi... jednostavno ne mogu preći preko toga, da je centurion prepun tih stvari dok na hunteru nema ništa. Prema izgledu, rekao bih da centurion ima štitove generirane naprijed, dvije pucaljke sa prednje strane pogonskih thrustera, i EMP harpun (a.k.a. hvataljka). Kod huntera, sve što nalikuje na ratnu opremu su dvije crvene kvazi pucaljke na prednjem dijelu kabine. Ili eventualno možda je ovaj megafon neki mega megafon, pa deranjem na njega proizvodi impulse koji remete elektroniku na syprius brodu. Nikad nečemo znati :LEGO02: . Pa zbrojimo bodove.

Score:
Hunter + (brži)
Centurion + (bolja ratna oprema)
Hunter - Centurion 3-4


S obzirom na testove koje sam sam postavio i radio, centurion je pobjednik. Bravoooo!!!.... Bih li rađe uzeo centuriona? Ne. Rađe bih uzeo i vozio huntera. Da, centurion je jači, da centurion ima bolje figurice i više kockica, i u konačni pobjedio je na testovima... ali ima previše svega, ili barem previše toga na onaj dječji način "vidiiiiii, ima 6 milijardi motora i pucaljka ajmo mu staviti, ajmo mu staviti još toliko da bude još bolji!". S druge strane je hunter, koji ima... kako sam ono rekao za droida... "djeluje kao da ima sve što treba i ništa više". A ako vam nešto i fali, možete ga nadograditi a da pritom ne izgleda kao da ima 6 milijardi topova i opreme po sebi :). Preferiram skldan dizajn nad boljim ili jačim brodom.

Image

Na kraju svakako treba napomenuti da je ovo subjektivan test, i možda vi mislite drugačije i imate svako pravo na to. Koji je vama bolji?

Nadam se da ste uživali čitajući, ako vam se svidi, možda me natjerate da s vremenom napravim Explorien Starship review ;).
Hvala na pažnji
Image

Više slika (u puno većim rezolucijama) možete pronaći ovdje: Klik za slike

indeksirano

_________________
Brickset
Flickr


Last edited by Miljac on 11. Oct 2013. 08:43, edited 5 times in total.



10. Oct 2013. 16:09
Profile
User avatar

Joined: 28. Jan 2011. 16:16
Posts: 2220
Location: Fiume
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
o bože koja recenzija. trebat će mi dani da ju dobro proućim. Na sreću ja sam živio u zlatno doba classic spacea tako da mi ovi setići baš ne bude uspomene jer sam bio već u mraku. ali space je space.

čestitam.


10. Oct 2013. 16:39
Profile
Počasni član kluba
User avatar

Joined: 31. May 2010. 07:39
Posts: 9500
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
ovo će biti fora pročitati, budem uhvatila malo vremena kasnije pa pročitam. svaka čast na trudu. :LEGO04:
i naravno da spada u recenzije. :LEGO04:

_________________
MOCpages
Flickr
Brickset
Steam


10. Oct 2013. 16:46
Profile
AFOL

Joined: 02. Sep 2013. 18:31
Posts: 6
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
vau, super recenzija! mada u mom svetu, centurion je uvek miljenik, mada ga nikad licno nisam imao (igrao sam se sa njim kod kuma...)

samo bih skrenuo paznju na jednu tuznu cinjenicu, a to je da zelene windscreen su imalu town policija u tuznom periodu 1998, kad su bili oni gadni setovi...

Image
Image

no, da si poredio Blacktron 1 i centuriona, e to bi bila druga prica... mislim da je kombinacija boja ono sto je presudno, jer generalno, stari setovi su dobri dizajn, ali manje fora i pokretanja (ubi me flicker missile...)

summa summarum, super recenzija, samo onako uredno izlozeni delovi prilikom brojanja, vec u tome je mnogo vise truda nego sto ja ulozim u recenzije :)


10. Oct 2013. 17:25
Profile
Redovni član kluba
User avatar

Joined: 01. Dec 2012. 10:34
Posts: 2690
Location: Gradište/Županja
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
Odlicna recenzija... Ja imam ovog crvenog... jos odkad sam klinjo bio... e... divni dani...

_________________
MOC Pages: http://www.mocpages.com/mocs.php?id=104982
Flickr: http://www.flickr.com/photos/monsinjor/
Brickshelf Gallery: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=511661


10. Oct 2013. 17:54
Profile
User avatar

Joined: 20. Feb 2010. 15:59
Posts: 2716
Location: Zagreb
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
Hehehe, taman sam prošvenkao kroz post i pomislio da napišem "hvala, krasno, preletio sam, veselim se sve detaljno pročitati i proučiti"... a onda sam primijetio da su drugi napisali isto! :LEGO07:

Uglavnom, javit ću se na ovoj temi opet. :LEGO25:

A mislim da su ti ostali i svojim odgovorima riješili dvojbu spada li to u ovaj podforum. :LEGO28:


10. Oct 2013. 19:03
Profile
User avatar

Joined: 24. Jun 2012. 23:14
Posts: 2996
Location: Zagreb
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
u svakom slucaju nije klasicna recenzija
dok opet ,opisao si dva seta , napisao koje godine su se nalazili u katalogu, broj kockica pojedinog seta i opis figurica kao i samih setova
ako ovo nije dovoljno za recenziju neznam sta je?

obzirom da sam imao oba seta u rukama (jedan je zavrsio kod tebe) :LEGO05: reci cu svoje misljenje...

"centurion" djeluje puno puno mocnije sto se vidi na slikama i usudio bi se rec skoro pa i duplo veci od "huntera"
"hunter" je kompaktniji ..vise su mi svemirske boje prisutne sto mi je veliki plus, a kod "centuriona" bas boja veliki minus..
sta se điđa miđa tice tu je "centurion" daleko odmaknuo "hunteru" a to si i sam napisao
od svih figurica mozda skoro najjednostavniji ali B tron mi je ipak najdraza figurica.. B tron i M tron su mi uvijek bili špica !!

jos jednom hvala na recenziji i drago mi je da si recenzirao ova dva seta !! :LEGO05:

_________________
moji setovi
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=gogzzzz
flickr
http://www.flickr.com/photos/110394853@N07/

translegija : str.3 , 11, 19 , 28


10. Oct 2013. 22:18
Profile
User avatar

Joined: 12. Oct 2011. 23:26
Posts: 436
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
Hvala vam na lijepim kritikama, za ove koji su se javili da će pročitati kad stignu, isto očekujem kritike :LEGO05:

Hvala ti bogdanst na ukazanoj pogrešci, baš sam tražio da li još koji setovi imaju trans dark green šajbe i vizire, no gledao sam po space setovima, nije mi palo na pamet pogledati police. No sada kada si ukazao na pogrešku malo sam prošvrljao i po ostalim temama, pa evo da i sam sebe ispravim i Hydronaut-i imaju takve šajbe.

Pomalo sam perfekcionistički nastrojen i pronašao sam nekoliko grešaka, koje želim ispraviti u slijedećoj recenziji.

Ugl hvala vam još jednom, još malo i natjerali ste me da radim Explorien Starship recenziju :LEGO04:

Ok, lažem, napravio bih ju ionako i ovako, ali ovako mi je ipak draže :mrgreen: ali bit će neko vrijeme prije nego bude...

Također, nadam se da ste, ili hoćete pogledati i ostatak slika.

_________________
Brickset
Flickr


11. Oct 2013. 01:10
Profile
Počasni član kluba
User avatar

Joined: 17. Nov 2008. 14:13
Posts: 8275
Location: Zagreb
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
Osim u Space Police II, Hydronauts-ima i City-ju, zelene šajbe dolazile su i u Classic Space-u i Insectoids-ima. :LEGO05:

Jesi li se bolje upoznao sa poviješću harpuna? :LEGO15:

Mislim da ti u svemiru, čak i ako moraš stalno imati zatvorenu kacigu, šajba dobro dođe kad proletiš blizu polja asteroida. :LEGO13:

Recenzija je odlična i veselim se sljedećoj! Još kad bi radio recenzije novih setova... :LEGO24:

_________________
flickr YouTube Brickset


11. Oct 2013. 10:38
Profile
AFOL
User avatar

Joined: 11. Sep 2009. 23:04
Posts: 1028
Post Re: 6897 Rebel Hunter vs. 6939 Saucer Centurion
Odlicna usporedna recenzija :LEGO04:
Primjeti se puno vise detalja kad se usporedjuju dva razdoblja.

I slike su ti zakon. Moj favorit je ona slika s dva zuto/zelena vizora u mraku.

Moram priznat da se dosad nisam zagledala ni u SP2 ni u Spyriuse, pa sam nesto i naucila :LEGO04:

_________________
Moji setovi BL trgovina
Lego slike Lego slike 2 Kolekcija slike


11. Oct 2013. 11:56
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.