Sponzori

Login Form

Prijatelji kluba

LEGO® Webpage
The official website of the LEGO® products!

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Ovog vikenda u Chicagu je održana - jubilarna - 10. izložba Brickworld®. Više od 700 izlagača iz čitavog svijeta predstavilo je svoje LEGO® kreacije na prostoru od 10.000 kvadratnih metara. Maketa osječke pošte osvojila je prvu nagradu u kategoriji velikih građevina i time na ovoj izložbi postala prvi nagrađeni rad jednog hrvatskog izlagača ujedno i člana Kockica! :-)

Posta02

Posta01

Brickworld® je najveće sjevernoameričko i jedno od najvećih svjetskih okupljanja odraslih ljubitelja LEGO® kockica, tzv. AFOL-a (engl, adult fans of LEGO®). Izložba traje četiri dana, od kojih su dva posvećena izlagačima i sadrže brojne seminare, radionice, te neformalna druženja. U danima vikenda izložba je otvorena za javnost.

Intervju sa autorom možete pogledati OVDJE.

Ovogodišnja nominacija za najbolju građevinu treća je na Brickworldu® članova hrvatskog kluba “Kockice”. Matija Grgurić, jedan od osnivača kluba bio je nominiran za ovu nagradu sa svojom maketom Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Gordan Grgurić je prije nekoliko godina dobio nominaciju za maketu čikaške zgrade Home Insurance Building, koja se smatra za jedan od prvih nebodera na svijetu. No, ovogodišnja nominacija prva je koja je rezultirala i nagradom, na temelju glasanja svih izlagača.

LEGO® entuzijasti raznih dobi vole druženja koja ovakve izložbe omogućavaju, te priliku da se svoji radovi prikažu publici. Maketa osječke pošte već je dobila ponudu da - zajedno s autorom - posjeti Južnu Koreju te bude prikazana tamošnjoj javnosti. To otvara dodatna pitanja logistike prijevoza jer sama maketa teži 150 kilograma i sastoji se od osamdesetak segmenata koji se pakiraju u 22 kutije. No, što prije logistika prekomorskog transporta bude riješena, to će prije LEGO® osječka pošta stići - i moći biti prikazana - i u svojoj domovini te u svojem gradu.

Posta04

Posta05

Posta06

Ukupan broj posjetilaca (svih dobi!) ove godine premašio je prošlogodišnji rekord i dostigao brojku od 15.000. Neposredno prije otvaranja za javnost, vrši se odbrojavanje - kao kod lansiranja - nakon čega slijedi pravi stampedo zainteresiranih za razgledavanje. 

Arhitektura je oduvijek bila jedna od najzanimljivijih primjena LEGO® modeliranja. U različitim mjerilima mogu se prikazati individualne građevine te veće cjeline kao što su dijelovi gradova. Student arhitekture Rocco Buttliere izradio je makete brojnih američkih i svjetskih nebodera u mjerilu 1:650 (fotografija iznad). Najveći projekt mu je izrada čitavog centra Chicaga - sa svojim čuvenim neboderima - u tom mjerilu. Buttliere procjenjuje da bi taj projekt mogao trajati gotovo cijelo desetljeće.

Nadamo se da ćemo i ubuduće donositi sjajne vijesti za Kockice i Hrvatsku. :-)