Sponzori

Login Form

Prijatelji kluba

LEGO® Webpage
The official website of the LEGO® products!

Developed in conjunction with Joomla extensions.

HBM027

Novo izdanje HispaBrick Magazine! Broj 027 nam donosi preostale intervjue sa "Fan Media Days" u Billundu. Također, poseban dio časopisa posvećen je 40oj godišnjici LEGO® Technic. Među recenzijama i člancima, možete pronaći i recenziju najnovijeg Star Wars™ UCS seta 75144 SnowSpeeder.

Novo izdanje dostupno je za preuzimanje:

OVDJE

Prijašnja izdanja HispaBrick Magazine možete preuzeti:

OVDJE

10255 01

LEGO® nam za desetu godišnjicu izdavanja popularnih Modularaca donosi jedan slatkiš. Ustvari, jumbo tortu! :-D

Set 10255 - "Assembly Square" - nastavak uspješnih prethodnika ovaj puta broji više od četiri tisuće dijelova. "Assembly Square" je prepun detalja i iznenađenja. Kao i svi Modularci, građen je u nekoliko cjelina koje možemo odvojiti.

10255 03

10255 04

Opširnije...

Original na: HispaBrickMagazine - The Maze

The Maze 02

Bez sumnje, stari dobri drveni mehanički labirintići, gdje je bilo potrebno pažljivo provlačiti kuglicu kroz opasan put, su bili desetljećima među tipičnim igračkama na dječjim božićnim listama želja. Iako su danas nešto manje uobičajeni u svojem originalnom, drvenom izdanju, zahvaljujući LEGO Ideas programu nedavno su se opet reinkarnirali kao novi LEGO set.

Ako su vam originali poznati, sigurno niste propustili uočiti sličnost s njihovom LEGO verzijom. Boje, raspored, kotačići za upravljanje nagibom, pa čak i sam mehanizam upravljanja su minuciozno rekonstruirani s originala, i nude potpuno istu funkcionalnost. 

Opširnije...

S namjerom inače proširiti horizont ovog kockičarskog bloga s objavama i novostima i na druge teme, danas ćemo malo pročavrljati o pitanju s kojim se mnogi slagači susretnu prije ili kasnije: mjerilu LEGO® modela.

Jasno, LEGO® je prepušten mašti slagača i nikome ne pada na pamet tvrditi koliko nešto mora biti veliko. No oni koji pokušavaju sagraditi svoje modele što prilagođenijima veličini standardnih LEGO® figurica (minifigova) moraju dobro odvagati mjerilo u kojem će graditi, naročito ako žele rekonstruirati stvari iz pravog svijeta za koje već imaju nacrte.

SMjeromOMjerilima

Uglavnom, s namjerom da minifig bude visok koliko i prosječan čovjek, radi se o mjerilu od oko 1:42, tj. model bi trebao biti otprilike 42 puta manji od stvarne veličine. No stvari ― pogađate ― nisu baš tako jednostavne. Naime, omjer širine i visine minifiga nije realističan. Koliko god naše figurice djelovale simpatično takve zdepaste, da ih kojim slučajem povećamo kako bi im visina odgovarala našoj, u stvarnosti bi se radilo o impresivno širokim i debelim ljudima. Ovo je inače razlog radi kojeg ćete se pošteno namučiti posjesti dva minifiga, jednog pored drugog, u automobil koji inače po mjerilu odgovara spomenutom mjerilu 1:42.

Radi toga, upravo kod vozila i općenito modela gdje su figurice gusto natrpane, iskusni slagači obično donekle povećaju mjerilo, čime minifigovi ispadnu nešto niži od prosjeka, ali im širina postane "humanija". S obzirom da to kod građevina ne predstavlja praktičan problem, one se često grade upravo blizu spomenutog mjerila 1:42, dok nije rijetkost vidjeti da se automobili grade čak u mjerilu 1:32, gdje im je prosječna širina oko 7 "studova". Mjerilo 1:32 je dovoljno sitno da minifigovi baš ne izgledaju kao patuljci, a ipak komforno stanu po dvojica u svaki red.

Sitne nevolje počnu ukoliko u diorami treba kombinirati 1:42 zgrade s 1:32 vozilima. Time će automobili obično biti širi nego što su visoki katovi kuća. Tu ne postoji nekakvo magično rješenje iz šešira, ali može se napraviti kompromis ― sagraditi automobile u nijansu sitnijem mjerilu oko 1:37-38, dakle široke oko 6 "studova". U njih je teško nagurati dva minifiga u širini, ali je moguće makar staviti dva sjedala i posjesti minifig na jedno, što djeluje dovoljno realistično - to znači da, u praksi, tko od promatrača baš ciljano ne razmišlja o tome, neće ni primijetiti u čemu je trik.

Slasnom kreacijom Chrisa McVeigha želimo vam sretne blagdane i obilje dobrog u novoj godini (uključujući i kockice i bogate obroke)!

Klub "Kockice" Vas poziva na događaj LEGO Future Building  u ARENA Centru, koje će se održati 09. i 10. travnja 2011. u igraonici na etaži 1.  Dođite, slažite i ugodno se zabavite te upoznajte članove kluba!

Više informacija o samom događaju možete pronaći ovdje.

Povodom dolaska filma Harry Potter i Darovi Smrti 1. dio u multiplekse CineStar i ostala kina, organiziraju se posebna događanja u subotu i nedjelju (20. i 21. studenog) od 10 sati na glavnoj pozornici u Avenue Mallu.

Očekuju vas brojna iznenađenja koja će čaroliju Harrya Pottera učiniti stvarnom! Igra potrage za blagom, slaganje dvoraca od lego kocaka uz pomoć članova iz kluba Kockice, Harry Potter game corner na konzoli Nintendo WII, te pravi hokus pokus preparandus show— u izvođenju Fizika ekspress (Studentske sekcije Hrvatskog fizikalnog društva).

Osim igara i čarolija, na pozornici će djeca moći čitati i pričati vlastita iskustava o tome kako su odrastali uz Harry Potter filmove, koje likove najviše vole i slično.

Za sudionike u igrama osigurane su brojne nagrade koje uključuju originalne memorabilije iz filma, ulaznice za film, ali i Harry Potter lego setove zahvaljujući Brickarchitectu.

Dođite, dobro se zabavite i osvojite nagrade!

 Svi punopravni članovi, stariji od 16 godina, koji su sudjelovali na izložbi u Tehničkom muzeju, za nagradu su osvojili izlet u Dansku. Izlet je trajao 5 dana, od petka 24.09.2010. do utorka 28.09.2010. Slike s puta možete vidjeti u ovom članku a njihove dojmove pročitati na forumu, ovdje.

Storyatures, bratski portal Klub Kockice, mjesto koje promovira LEGO medij u stvaranju priča, i sve ostale oblike LEGO umjetnosti, oživjelo je u svom novom ruhu na novoj adresi: http://storyatures.com

Opširnije...