Sponzori

Login Form

Prijatelji kluba

LEGO® Webpage
The official website of the LEGO® products!

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Original na: HispaBrickMagazine - The Maze

The Maze 02

Bez sumnje, stari dobri drveni mehanički labirintići, gdje je bilo potrebno pažljivo provlačiti kuglicu kroz opasan put, su bili desetljećima među tipičnim igračkama na dječjim božićnim listama želja. Iako su danas nešto manje uobičajeni u svojem originalnom, drvenom izdanju, zahvaljujući LEGO Ideas programu nedavno su se opet reinkarnirali kao novi LEGO set.

Ako su vam originali poznati, sigurno niste propustili uočiti sličnost s njihovom LEGO verzijom. Boje, raspored, kotačići za upravljanje nagibom, pa čak i sam mehanizam upravljanja su minuciozno rekonstruirani s originala, i nude potpuno istu funkcionalnost. 

The Maze 06

Suprotno gorkom Dedalovom iskustvu, slaganje ovog labirinta je vrlo zabavno i jednostavno. Sve je zasnovano na 32x32 baseplateu, na kojem se nalaze dva mehanizma za nagib i "kolijevka" za same labirinte. Ovi mehanizmi se dijelom oslanjaju na Technic, i služe se sa dva trika kako bi bila manje podložna greškama: koriste različite boje na raznim stranama (koje nisu vidljive izvana kad se model u potpunosti sklopi), i postoji mnogo pomoćnih unutrašnjih dijelova koji služe kao vodilice za točne razmake i pozicioniranje. LEGO se zapravo maksimalno potrudio kako bi smanjio mogućnost brkanja strana ili razmaka između kockicama koliko je god moguće.

The Maze 07

The Maze 09

Ovaj set sadrži dvije mape, tj. Labirinta, iako oni koriste neke zajedničke dijelove pa se ne mogu sagraditi istovremeno ― barem ne koristeći dijelove iz paketa. Jedan je točna rekonstrukcija starih drvenih labirinata, dok drugi predstavlja malu, simpatičnu fantasy dioramu u mikromjerilu, uključivo malu utvrdu kroz koju kuglica prolazi po putu, kao i mali dvorac i vodenicu. Labirinti su veliki 24x24 i točno liježu u kolijevku.

Doduše nema mehanizma za vraćanje kuglice, tako da zamke za nju zapravo nisu rupe kao na originalu, već samo područja gdje odozdo izviru crne pločice. One dobro služe svojoj svrsi jer ionako nepovratno "zarobe" kuglicu.

Osim samog labirinta i mehanizma, ovaj set uključuje majušnu kutijicu za četiri kuglice. Ona se može spremiti u jedan kut labirinta, te zajedno s jednom dodatnom crnom kockom, također služi fiksiranju cijele konstrukcije kako se ne bi klackala pri prenošenju.

The Maze 10

Kad se konačno posljednja kockica stavi na mjesto, teško je izdržati staviti jednu od četiri priložene kuglice u startnu poziciju i okušati se u ovoj igri vještine. Recimo odmah na početku da je, baš kao i originali, ova igra prilično teška. Traži priličnu koordinaciju, pametno planiranje pomaka i, najviše od svega, mnoštvo strpljenja; pokušaj brzinske jurnjave kroz uske prolaze ili preko malih mostova će uvijek, bez izuzetka, završavati s kuglicom uhvaćenom u zamku.

Naravno, priložene kockice su dovoljne za gradnju praktički neograničenog broja vlastitih labirinata, dok kombiniranje s vlastitim dodatnim kockicama širi spektar mogućnosti još i dalje. Prema tome ima mnogo mogućnosti gradnje vlastitih labirinata, što je i poanta cijelog seta ― neće nas začuditi ukoliko zajednica s vremenom iznjedri stotine raznih interesantnih i inventivnih novih labirintića u budućnosti.

Srećom su konstruktori ovog seta izbjegli previd korištenja Technic zupčanika za mehanizam naginjanja, jer bi sitni razmaci između njihovih zubaca vjerojatno napravili precizne pomake praktički nemogućima. On se umjesto toga oslanja na šipke (liftarmove) i kuglaste poveznice, koji su dovoljno precizni.

The Maze 08

Bez obzira na to, nije sve idealno na ovom setu. Prije nego što smo krenuli sastavljati set, pretpostavljali smo kako će sitni žljebovi između pločica smetati preciznim pomacima kuglice. Pokazalo se da oni u praksi zapravo ne predstavljaju nikakav problem, ali pojavila se druga nevolja. Naime, kuglice (dio 72824) imaju male ali ipak vidljive rupice kao ostatke od procesa lijevanja. Za uobičajeno igranje ili GBC (Great Ball Contraptions) mehanizme to ne igra veliku ulogu, ali ovdje, kad pokušate vrlo precizno podesiti nagib i smjer kuglice kao što je često potrebno, nije rijetkost da te udubine promijene smjer kotrljanja kuglice. Ili gore, ukoliko se kuglica na takvoj udubini zaustavi, ponekad ju je nemoguće pokrenuti čak i pod maksimalnim nagibom ― u tom je slučaju jedino moguće nastaviti igru naglim tresenjem cijelog labirinta i riskiranjem kuglice da nekontrolirano juri naokolo. Dobro polirana, uglađena metalna kuglica, iako bi bila nekonvencionalna za LEGO, bi napravila igranje daleko ugodnijim i pouzdanijim.

Jedina druga, iako minimalna kritika tiče se kontrolnih kotačića. To su Technic zupčanici s 36 zubaca ; iako neosporno lako dostupni i korisni, oni nisu posebno ugodni za držanje duže vrijeme. Iako vjerojatno nešto skuplji u proizvodnji, kotači poput 44293c01 bi, primjerice, mogli biti bolja ideja.

The Maze 03

S gledišta nabave, The Maze se sastoji od 769 dijelova ― i među njima nema posebno neobičnih ili egzotičnih, ali zauzvrat donosi dosta općenito korisnog građevnog materijala. Većina je u crnoj ili tan boji, s nezanemarivom količinom smeđe također. Također je tu pristojna količina uobičajenih kockica širokih jedan stud, naravno mnogo pločica 4x2 u tan i zelenoj boji, kao što je koristan dodatak i sivi baseplate. Premda su osovine duge 9 studova inače lako dostupne i česte, njihova žuta varijanta koje se ovdje pojavljuje u četiri primjerka, bi mogla biti interesantna naprednim graditeljima Technica. Ukupna masa labirinta zajedno s kutijicama je malo ispod kilograma: 986 grama, točnije rečeno.

The Maze 11

Oveća knjižica s uputstvima je uobičajeno jasna i velikodušna sa svojih 140 stranica, i osim uputa za mehanizam i spomenuta dva labirinta, uključuje zanimljiv uvod o konstruktoru i originalnom drvenom labirintu, kao i tri fotografije s dodatnim labirintima kao inspiraciju. 

Sve u svemu, naši dojmovi o The Mazeu čvrsto teže prema pozitivnom. Sigurno se radi o "nečem sasvim drukčijem" i osvježavajućem odmaku od standardiziranih tematskih setova. Lagan za gradnju, zabavan za igranje i beskrajno prilagodiv, radi se o privlačnom setu za mnoge LEGO obožavatelje, pa i rastavljen donosi pozamašnu količinu općenito korisnih dijelova.

Istina, ne možemo zanemariti to što je igrivost s priloženom kuglicom trebala biti bolja. Homogenija, glađa kuglica bi napravila igranje daleko lakšim. No ovo je relativno mala neugodnost u odnosu na mnogo zabave koja se može očekivati od ovog, ponešto neobičnog seta. 

Tekst i slike - Oton Ribić